FAQ Obligaties

Wat zijn obligaties?

Een obligatie is een verhandelbaar schuldbewijs voor een lening. Als je van ons een obligatie koopt, dan leen je ons dus geld. Ter compensatie ontvang je van ons een jaarlijkse vergoeding in de vorm van rente.
Zodra de looptijd van de obligatie is verstreken, betalen we het nominale bedrag van de lening volledig terug.

Wat zijn de waardes van de obligaties?

Elke obligatie heeft een waarde van 250 euro. Maar het is natuurlijk mogelijk om meerdere obligaties te kopen, als je een groter bedrag wilt investeren.

Wat zijn de looptijden en rentepercentages van de obligaties?

Bij de obligatie uitgifte van 2023 krijg je je geld terug na een looptijd van 10 jaar. Het rentepercentage is 2%.

De rente wordt in januari van het volgende jaar vergoed. Als obligatiehouder kan je er ook voor kiezen om de jaarlijkse rente aan de vereniging te schenken.

Bij de obligatie uitgifte van 2021 en 2022 hadden we verschillende looptijden. Je krijgt je geld terug na een looptijd van 10, 15 of 20 jaar, afhankelijk van welk type obligatie je hebt gekozen. De obligaties met een looptijd van 5 tot 10 jaar worden als eerste terugbetaald. Per looptijd verschillen de rentepercentages:

 • 1,7% per jaar bij 5 tot 10 jaar looptijd
 • 2 % per jaar bij 10 jaar looptijd
 • 2,25 % per jaar bij 15 jaar looptijd
 • 2,5% per jaar bij 20 jaar looptijd

Hoe hebben jullie deze percentages gekozen?

Wij hebben de rentepercentages gebaseerd op de standaard spaardeposito bij verschillende banken met vergelijkbare looptijd. Ook hebben we ze getoetst aan de percentages die vergelijkbare projecten hanteren, zoals het Ecodorp Boekel, het eerste VrijCoop project

Wie kaufe ich eine Anleihe?

Die Anleihen können über unser Webshop angekauft werden.

https://vrijkoop.bajesdorp.nl/product/obligatie-looptijd-10-jaar-2-rente-2023/


Nachdem mann auf "In Winkelmand" (im Warenkorb) drückt, kricht man ein Überblick, und kann mann weiter zur Zahlung (doorgaan naar afrekenen). Dort kann man die Daten hinterlassen die wir brauchen, und kann man Überweisung (directe bankoverschrijving) wählen zum Zahlen. Ab dann gibt es dann auch Hineweiste auf Deutsch. Wenn die Bestellung gemacht ist, machen wir (nach 2 Wochen Bedenkzeit) die Anleihen. Das allgemeine Anleiheplan gibt es im Anhang. Und schreibe ruhig wieder wenn etwas noch nicht klar ist oder es mehr Fragen gibt!

Wanneer en hoe wordt de obligatie afgelost?

Tijdens de looptijd van de obligaties, zullen we beginnen met het aflossen van obligaties. Hierbij wordt er uit de obligaties met de kortste resterende looptijd een loting gedaan. Als obligatiehouder kan je aangeven dat je graag je obligatie wilt laten meeloten hiervoor. Dus een obligatie met een looptijd van 10 jaar is dat 5 tot 10 jaar na aankoop, etc. Als alle obligaties met een kortere looptijd
al zijn afgelost, kunnen we natuurlijk eerder aflossen dan verwacht, maar daar gaan we niet vanuit. Als je een langer lopende obligatie hebt gekocht en toch eerder je geld weer terug wilt krijgen, dan kan je de obligatie verkopen aan iemand anders.

De obligaties uitgegeven in 2023 hebben een looptijd van 10 jaar, omdat deze 1 of 2 jaar later zijn uitgegeven dan de obligaties die we in voorgaande jaren verkocht hebben, worden ze dus terugbetaald tussen de obligaties met een looptijd van 10 en 15 jaar die in 2021 of 2022 werden verkocht.

Kan ik mijn obligatie verkopen?

Ja, de obligaties zijn vrij verhandelbaar. Als je een obligatie wilt verkopen, bied je deze eerst aan ons aan. Mochten wij de obligatie niet van je over willen kopen, dan kun je deze aan anderen aanbieden.
Als je een koper hebt gevonden, neem je met ons contact op om de obligatie over te schrijven op naam van de nieuwe eigenaar.

Onderaan deze FAQ vindt je een stappenplan.

Wie geeft de obligaties uit?

De obligaties worden uitgegeven door de Vastgoedvereniging Het Nieuwe Bajesdorp, deze werd in oktober 2020 opgericht.

Het KvK-nummer is 80957951, en ons vestigingsadres is H.J.E. Wenckebachweg 46, 1096 AN Amsterdam.

Hoeveel risico loop ik?

We zijn nu bijna klaar met de bouw van het gebouw, dus een hoop risico's die de obligatiekopers in 2021 en 2022 liepen (of het wel allemaal zou doorgaan en lukken) lopen we nu niet meer. We zijn heel blij dat we met het vertrouwen van de obligatiekopers, de andere financiers konden overtuigen en de bouw echt konden starten!


Tijdens de bouw, die begin november 2022 van start ging en op 15 november 2023 afgerond zal zijn, zijn sommige bouwkosten toch nog gestegen. Met de uitgifte van obligaties in 2023 vullen we een deel van deze extra kosten op. Een ander deel hebben we met een extra bijdrage van Bureau Broedplaatsen kunnen dekken. De extra rentekosten en aflossing die we jaarlijks hebben door meer obligaties uit te geven, kunnen we dekken door de huur van de woonruimtes nog een klein beetje te verhogen; die ruimte was er weer omdat ook de maximale huurprijzen voor sociale en middenhuur gestegen zijn.

We hebben nu de resterende kosten voor de bouw goed in kaart en verwachten geen grote extra kosten meer.

Als het gebouw is opgeleverd bestaat het risico dat er te weinig huuropbrengsten zullen zijn om obligaties terug te betalen. Dit risico wordt zo veel mogelijk afgedekt door de vereniging in haar geheel aansprakelijk te maken voor de aflossing en rente en dit statutair vast te leggen. Ook reserveren we in onze exploitatiebegroting geld om een buffer op te bouwen voor mogelijke huurderving. Bovendien is het uiterst onwaarschijnlijk dat er te weinig vraag zou bestaan naar de betaalbare woon- en werkruimte die wij in Amsterdam gaan realiseren.

Een ander risico is het onbewoonbaar worden van het complex door brand of andere rampen. Om dit risico zo veel mogelijk af te dekken heeft de vereniging een opstalverzekering afgesloten. Dat zijn we overigens ook verplicht om te doen, als gevolg van de hypotheekovereenkomst met de bank.

De risico's staan in detail beschreven in het AFM informatiedocument.

Stappenplan obligaties tussentijds verkopen

Vaak worden obligaties pas op het einde van de looptijd verzilverd. In dit stappenplan leggen wij vast wat er gebeurt in het geval u obligaties vóór de expiratiedatum wilt verkopen omdat u het geld mogelijk eerder nodig heeft.

Stappenplan

 1. Uw informeert in uw familie-, vrienden- en kennissenkring of er geïnteresseerde kopers onder zijn.

 2. De resterende obligaties biedt u ten verkoop aan Bajesdorp aan.

 3. Mochten voorgaande stappen nog onvoldoende kopers opleveren, biedt Bajesdorp aan om te helpen met de verkoop van obligaties, namelijk via:

  1. de website

  2. de nieuwsbrief

  3. de mailinglijst van obligatiehouders

Zodra er een koper is, dan kan de koper het bedrag overmaken naar ons, en wij maken vervolgens het bedrag over naar u. We bevestigen per email dat u de obligatie verkocht heeft. De nieuwe obligatiehouder ontvangt dan van ons de obligaties met haar, zijn of hun naam er op.

Bajesdorp belooft inspanning, maar we kunnen geen garantie geven dat we (alle) obligaties via deze weg voor het einde van de looptijd kunnen verkopen. Aan dit stappenplan kunnen geen rechten worden ontleend, hiervoor verwijzen wij naar ons obligatiereglement.


Koop hier je obligatiesTerug