De Vrijkoop van Bajesdorp heeft hoge duurzaamheidsdoelen in elke fase van het proces: van een minimaal grondstoffengebruik tijdens de bouw, een energieneutraal pand na oplevering, tot een natuurinclusieve manier van leven en werken nadat we zijn ingetrokken. We willen die doelen halen op een sociale en creatieve manier - voor ons betekent duurzaamheid delen en in afval een grondstof zien. Hiermee bouwen we voort op een traditie van bottom-up groene initiatieven binnen Bajesdorp: De wekelijkse Voku van geskipt eten, een bloeiende permacultuur buurttuin, het Buren compost project, en verschillende trash art projecten waarin afval geupcycled wordt tot kunst.
Wij geloven dat duurzaam en betaalbaar bouwen elkaar niet hoeven uit te sluiten. Dit doen we door het ontwerp simpel te houden. Het gebouw wordt casco opgeleverd. Alle woningen en werkplekken zullen door de bewoners en gebruikers zelf worden afgebouwd. Op die manier houden we de prijs laag en kunnen we zoveel mogelijk tweedehands materialen gebruiken. Zo hebben we al houten balken, trappen, deuren en sanitair, verzameld en opgeslagen. We willen nog meer bouwmaterialen “oogsten” om her te gebruiken tijdens de bouw.
Voor onze energievoorziening werken we samen met het hele Bajes kwartier, de nieuwe energieneutrale wijk die tegelijkertijd met ons en rondom ons ontstaat. We sluiten ons aan op een gemeenschappelijk warmtenet en ontvangen lokaal opgewekte duurzame energie. Door creatief te blijven en samen te werken met de omgeving komen we erachter dat er op betaalbare wijze ontzettend veel te verduurzamen valt. Onze belangrijkste plannen staan hieronder:
Circulaire Bouw
Ruwbouw
Afbouw
Energieneutraal
In samenwerking met Bajes Kwartier:
In eigen pand:
Natuur Inclusief & Zero-waste
Uit de inmiddels gesloopte cipierswoningen hebben we veel herbruikbare materialen weten te redden. Zoals sanitair maar ook houten balken. Deze zijn goed schoon gemaakt en opgeslagen om zo hun plekje terug te winnen. Zo blijft de geest van het oude dorp springlevend in de nieuwe toren, en dragen we weer een stukje bij aan een duurzame bouw.
Sinds 2013 is een in onbruik geraakt grasveld naast de locatie van het toekomstige pand in gebruik genomen als gemeenschappelijke tuin. Langzamerhand transformeerde het verwilderde grasveld tot een voedseltuin met bijzondere sociale functie voor de buurt, gebaseerd op de principes van permacultuur.